Ifikles Kyynikon käsikirjoituksen esipuhe on helppo ajoittaa vuoteen 408, jolloin hän on ollut noin kahdeksankymmenvuotias, ja sen viimeiset rivit viitannevat visigoottien hävitykseen Roomassa vuonna 410. Kirjoittajasta ei tietääkseni ole säilynyt muita historiallisia mainintoja kuin hänen itsensäkin mainitsema kohta keisari Ioulianoksen puheessa ”tietämättömille kyynikoille” (”Eis tous Apaideytous Kynas”, oraatio VI Loebin koottujen teosten toisessa osassa). Panin huvittuneena merkille, että ne kohdat, joiden todenperäisyyttä eniten epäilin – esimerkiksi areiolaisen skisman absurdit käänteet – saivat usein vahvistuksensa virallisista kirkkohistorioista (Eusebios, Philostorgios, Athanasios, Sozomenos ja Theodoretos).

Muita lähteitä olivat tietenkin Ioulianoksen omat kirjoitukset (Loeb, I-III) – itse asiassa Rooman keisareista vain Marcus Aurelius lienee jättänyt laajemman kirjallisen perinnön kuin Ioulianos – sekä Ammianus Marcellinuksen Res gestae, laajin säilynyt aikalaisesitys. Lisätietoa tarjosivat myös Zosimoksen Historia nova, Sofronios Hieronymoksen Khronikon, Eunapioksen Bioi philosophon kai sophiston, Iamblikhoksen Peri ton aigyption mystirion ja Peri tou Pythagorikou viou, Salustioksen Perì theon kai kosmou, Firmicus Maternuksen De errore profanarum religionum, Notitia dignitatum sekä lukuisat sekundäärilähteet, joista maininnan ansaitsevat ainakin osin vanhentunut mutta silti monin paikoin ylittämätön Edward Gibbonin The History of the Decline and Fall of the Roman Empire (etenkin osat I-III), Peter Kingsleyn In the Dark Places of Wisdom ja Reality, Georg Luckin Arcana Mundi ja Rowland Smithin Julian’s Gods. Osa niistä theurgisista kaavoista, jotka Ifikles Kyynikko on jäljentänyt (ja joiden ”efesolaisista sanoista” olen tarkoituksella jättänyt suurimman osan pois), on löydettävissä Papyri Graecae Magicaen korpuksesta (ks. Hans Dieter Betz: The Greek Magical Papyri in Translation).
 
                     
 
/ Daimon

2 Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *